Model 105 (2017-2018)

Daar ik vond dat ik er goed in geslaagd was om bij het model 104 een mooie laagweergave te realiseren door aandacht te besteden aan de kast, besloot ik om nog een project te doen.
Deze set is als het ware een FAST (Fullrange And Subwoofer Technology) systeem. Hier is gebruik gemaakt van een breedbandspeaker (eerder gebruikt in de 104), die in het lage tonen bereik wordt ontlast door een woofer.

Voor een zo rustig mogelijk geheel in de weergave is bij dit ontwerp gedacht aan enkele belangrijke aandachtspunten.
- Dome tweeters kunnen over het algemeen best fel klinken, waarvoor de keuze is gemaakt voor een breedbandunit in te zetten voor het hoog en het middengebied. Tevens is hier het voordeel van dat stemmen door dezelfde driver worden weergegeven. Vaak wordt er bij een 2 of 3 weg systeem gekozen voor een scheidingspunt in het filter, dat zich juist in het frequentiegebied van de stemweergave bevindt, met alle nare gevolgen van dien.
- Er is bewust gekozen voor drivers met aluminium en titanium conussen. Deze conussen hebben de eigenschap dat zij licht, doch heel stevig zijn, waardoor zij snel kunnen reageren, en dus een heel directe weergave mogelijk kunnen maken. Verder zal de conus niet kunnen vervormen.
- De laagweergave is mooi gedoseerd aanwezig. Veel speakers kunnen erg ‘dreunen’ in het laag, waardoor de luisteraar al snel geneigd is om de volumeknop terug te draaien, met als gevolg dat de aandacht voor de sprankelende hoge en middentonen verdwijnt. Bij deze speakers is het laag zeker aanwezig, maar is er op gelet dat de resonantie van de lage tonen tot een minimum wordt beperkt. Dit is gerealiseerd door bij het ontwerp van de kast hoeken van 90 graden op kritische punten te vermijden, materialen te kiezen zoals zand, isolatie (zgn. anti-dreun) -plaat wat ook in de auto-industrie wordt gebruikt, speciale geluiddempende foam met ribbels, om het geluid te verstrooien. Verder is er gekozen voor een speciaal bassreflex systeem, waarbij de speakerdrivers kunnen ventileren, en de druk van de conusbewegingen gedoseerd uit de kast verdwijnt.
- De + en de – kant zijn in de luidspreker volledig gescheiden. De + zit links en de – rechts. Er is ook ervoor gezorgd dat de kabels in de speakers zo kort mogelijk zijn. Hierdoor zitten de aansluitterminals wat hoger, waardoor het ook makkelijker is om de speakerkabels wat van de vloer af te houden. De kabels in de speaker zijn van terminal tot de driver slechts 48 cm lang. Voor het hoog is gekozen voor verzilverd OFC, en voor het laag puur OFC.
- De voetjes zijn platte, geluidsabsorberende rubbertjes. Op deze manier vindt er wel ontkoppeling plaats, maar staat de speaker stabiel op de ondergrond. Spikes kunnen zeker worden toegepast, maar zijn in dit ontwerp niet nodig, omdat door de toepassing van zand het onderste gedeelte van de kast uiterst resonantievrij is. De speaker weegt 24 kg.
- De buitenkant van de speakerkast is bekleed met velours, om reflecties enigszins te voorkomen.
- Er is gekozen voor hoogwaardige filteronderdelen zoals spoelen met een dikke draad, keramische weerstanden en condensatoren met hoge capaciteit. Het aantal elektrische componenten is tevens tot een minimum beperkt, om zoveel mogelijk kwaliteit te behouden.

De speaker klinkt zeer gedetailleerd, fris, en open. Alle frequentiegebieden worden voldoende weergegeven. Aan het ontwerp van de speakerkast en de filters is zeer veel aandacht besteed, waardoor het mogelijk is om via een 4 inch en een 7 inch driver een goede fullrange weergave te realiseren.
De luidspreker is een echte ‘alleseter’. Van pop tot klassiek wordt perfect weergegeven.
Het karakter van de speaker is vrij neutraal, waardoor hij bij veel muziekliefhebbers in de smaak zal vallen.
Ook voor het kijken/luisteren naar een concert DVD of blu ray zijn deze speakers zeer geschikt, door de directe stemweergave en het open soundstage karakter.

Mijn collega’s van de audioclub, die de set kritisch aan de tand hebben gevoeld, gaven mij de volgende feedback:
- “Alles is mooi in balans. Alles klopt.”
- “Je raakt niet vermoeid, het blijft plezierig om naar te luisteren.”
- “De speaker heeft inderdaad geen last van problemen in de overgang tussen hoog en midden.”
- “Ondanks dat er geen tweeter is, mis je helemaal niet de sprankeling in het hoog.”
- “Ongelooflijk hoe laag deze speaker gaat, met deze relatief kleine woofer.”
- “De ‘stapjes’ in het laag zijn even sterk aanwezig.”
- “Deze speaker krijgt het állemaal verwerkt.”
- “De speaker klinkt erg ritmisch.”
- “Er is iets scherpte aanwezig in het hoog, maar niet teveel, wat veel high-end speakers helaas wel hebben.”
- “Goede keuzes gemaakt in het ontwerp.”Afmetingen: bxhxd: 20 x 100 x 30 cm.Model 105 MkII (2019-2020)

Van de 105 is ook nog een MkII model.
Zoals bij het eerste model staat wederom voor een mooie range voor de stemmen een 4 inch titanium breedbandspeaker centraal, die onder de 400 Hz wordt ontlast door een aluminium 7 inch woofer.
Ten opzichte van de gewone 105 doet bij dit MkII model vanaf 9 kHz een AMT (Air Motion Transformer) tweeter mee (tot ca 40 kHz) en maakt het plaatje nog een stuk completer.
Deze speaker is uitermate geschikt voor live concerten.

Filteronderdelen zijn o.a. van Audyn en Mundorf.


Vorige       Home       Volgende