Model 104 (2016)

Ik ben al jaren een groot fan van het heerlijke geluid van de KEF reference 104 van de jaren '70.
Na deze nog eens beluisterd te hebben, ben ik erachter gekomen dat de kasten wat meer aandacht konden gebruiken, daar hier destijds weinig aandacht aan is besteed, zoals bij de meeste engelse speakers, die met name bedoeld waren voor in de studio's.
De gelijknamige '104' is dus gebaseerd op dit KEF model, met diverse verbeteringen.
- De passieve woofer zit aan de achterzijde, voor meer straling naar de voorzijde in de ruimte
- Het kastvolume is wat vergroot, de kastwand is dikker (40mm) en er is gewerkt met compartimenten die met zand gevuld zijn (13kg per speaker)
- De kast is bekleed met velours, om reflecties wat tegen te gaan
- De tweeter is bovenop geplaatst en hierboven hangt een reflectiekegel (zelf vervaardigd) om een mooie verspreiding in de ruimte te krijgen. De tweeter is ook iets lager geplaatst, zodat de tweeter niet te direct klinkt
- Er is gekozen voor goede bekabeling in de speaker, namelijk vertind en verzilverd OFC
- Filters zijn buiten de kast geplaatst om zo weinig mogelijk invloeden te hebben van trillingen en magnetisme op de electronica
- Omdat het stemgebied deels verdeeld is over de tweeter en deels over de woofer, heb ik later ervoor gekozen om er een 3 weg systeem van te maken, door een breedband speaker van Tangband in te zetten (open baffle) voor het gebied tussen 800 Hz en 5 kHz
- Voor nog meer sprankeling in het hoog en nog meer ruimte in de opstelling is hier nog een supertweeter bij gezet van FostexAls je luistert naar deze set voel je je het meest aangesproken tot de open baffle breedbanders, omdat deze de stemmen het meest weergeven. En daarnaast het solide laag en het sprankelende hoog wat zorgen voor de nodige dynamiek en ruimteweergave.
Alles bij elkaar een heel breed en groot muzikaal gebeuren door deze opstelling.
Het bijzondere is ook, dat de oorsprong in 1976 is ontstaan (ik vond een datum aan de binnenzijde van de KEF kasten) en dat deze na exact 40 jaar nieuw leven werd ingeblazen.
Update 2021

De KEF T27 tweeter heeft plaats gemaakt voor de Fostex tweeter. Dankzij het hoge rendement en het hoge frequentiebereik is deze een betere kandidaat in de 360 graden opstelling.
Verder is de grote baffle met de Tangband driver vervangen door een 'oortje' aan de zijkant van de kast met een 3,5 inch aluminium breedbanddriver erin, ook in open baffle constructie.


Vorige       Home       Volgende