Filosofie

In mijn dagelijks leven ben ik verpleegkundige. Ik heb jarenlang in de revalidatiezorg gewerkt. Het belangrijkste was om je te focussen op de mogelijkheden van de zorgvrager en niet op de beperkingen. Zo ga ik eigenlijk ook te werk als ik onderdelen selecteer voor een luidspreker.
Veel merken kiezen voor speakerunits, die wellicht aantrekkelijk zijn qua aanbod of qua looks, en passen de filter dusdanig aan, zodat frequentiegebieden waar de driver, of de hele speaker, door de mand valt, gemaskeerd worden.
Ik ga zo niet te werk. Ik luister veel naar speakers en drivers, selecteer ze op goede eigenschappen. Vervolgens haal ik ze in huis, bouw ze in een open baffle constructie, geef ze een brede frequentie range en ik ga luisteren. Ik luister dan naar de potenties. Ik probeer met diverse muziekfragmenten erachter te komen waar de speakerdriver in uitblinkt, qua detail, warmte, natuurlijkheid in stemmen, rust, etc. Vervolgens maak ik zo mooi mogelijke combinaties, zodat de drivers elkaar uiteindelijk perfect zullen gaan aanvullen. Waar ze definitief elkaar zullen omarmen wordt dan uitgangspunt voor de ontwikkeling van het scheidingsfilter. Ook wordt een idee gevormd over hoe de kast en/of de baffle opgebouwd gaan worden, om ze het best tot hun recht te laten komen. Wanneer de ruwbouw hiervoor klaar is, wordt het filter nog verder gefinetuned, niet qua frequentie maar vooral qua balans in rendement. Ook wordt het effect van de speakerkast beoordeeld en waar nodig wat aangepast qua demping, poorten, etc.
Ik probeer zo veel mogelijk op gehoor te doen. Op het moment dat ik de speaker prettig vind klinken en mij 100% aangetrokken voel tot de muziek, dan is de speaker klaar. Luisteren heeft bij mij de voorkeur boven meten.

Verder gebruik ik alleen maar kwalitatief goede onderdelen. Niet alleen de drivers, maar ook de filteronderdelen. Het verbaast me wat ik soms in speakers tegenkom.
Ik vind dat hier niet op bezuinigd moet worden. Beter een goede weerstand of condensator van 5 euro, van een goed merk, dan een van 3 euro, die veel slechter is.
Vorige       Home       Volgende