Model 206 (2022-2023)

Model 206 wordt momenteel gebouwd. Dit wordt een gesloten, drieweg luidspreker met twee midwoofers volgens het d'Appolito- of MTM-principe (midwoofer-tweeter-midwoofer).
Hiervoor worden mijn favoriete 15 cm aluminium midwoofertjes gebruikt, een 1 inch textile dome tweeter van Scan-Speak en een 23 cm woofer met aluminium conus van SB Acoustics.
Scheidingsfrequenties liggen bij 180 Hz en 1,8 kHz.
De speaker is ingericht voor tri-wiring.

De uitdaging die ik hierbij ben aangegaan is, om een luidspreker te bouwen zonder dempmateriaal.
Dempmateriaal is in mijn ogen, zeker in een gesloten kast, niet nodig en hier worden normaliter op een makkelijke manier resonantie- en interferentie-problemen mee verdoezeld, terwijl het eigenlijk beter is om aandacht te schenken aan de opbouw en de vorm van een klankkast. Maar dit laatste is kostbare tijd, die ik als audiohobbyist juist wel eraan kan en wil besteden.
De kast van deze speaker ziet er van de buitenkant nogal hoekig en strak uit, maar van de binnenkant bekeken heeft het qua vorm wellicht meer weg van een zogenaamde pod-luidspreker.
Qua constructie is deze behuizing opgebouwd uit verschillende materialen, waaronder 6 mm dik aluminiumcomposiet aan de buitenzijde.
De luidspreker bestaat uit twee afzonderlijke delen: Een 'bassmodule' van 70 cm hoog voor de woofer, met daarbovenop de 'main module' van 55 cm hoog, waarin de tweeter en de midwoofers geplaatst zijn.
Het hout dat voor deze speakerset is gebruikt, in totaal meer dan 60 afzonderlijke delen, werd op diverse manieren behandeld om een harder of een zachter oppervlak te creëren. Ook zijn er meerdere soorten lijm toegepast.

Vanwege de brede frequentierange was het een hele opgave om voor de Scan-Speak-tweeter een geschikte filter te ontwerpen. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om de juiste onderdelen te combineren voor een derde orde filter, zodat de tweeter zo mooi mogelijk klinkt.
De midrangedrivers hebben een dubbel tweede orde filter en de woofer een eerste orde filter.
Onderdelen voor het filter zijn van Mundorf en Jantzen Audio. Interne bekabeling is van Silent WIRE.


Vorige       Home       Volgende