Model 206 (2022-2023)

Model 206 is een gesloten drieweg luidspreker met twee midwoofers volgens het d'Appolito- of MTM-principe (midwoofer-tweeter-midwoofer).
Hiervoor zijn mijn favoriete 15 cm aluminium midwoofertjes gebruikt, een 1 inch textile dome tweeter van Scan-Speak en een 23 cm woofer met aluminium conus van SB Acoustics.

De uitdaging die ik hierbij ben aangegaan is, om een luidspreker te bouwen zonder dempmateriaal.
Dempmateriaal is in mijn ogen niet nodig in een gesloten speakerbehuizing. Hier worden normaliter op een makkelijke manier resonantie- en interferentieproblemen mee verdoezeld, terwijl het eigenlijk beter is om aandacht te schenken aan de opbouw en de vorm van een klankkast. Maar dit laatste vergt kostbare tijd, die ik als audiohobbyist juist wel eraan kan en wil besteden.
Hiermee wordt de energie van de driver behouden, omdat deze niet verloren gaat in dempmateriaal. Er hoeven dan geen constructies zoals een push-pull-systeem te worden bedacht, maar kan 1 driver optimaal functioneren en geeft deze geen 'droge bass' weer.
De kast van deze speaker ziet er van de buitenkant nogal hoekig en strak uit, maar van de binnenkant bekeken heeft het qua vorm wellicht meer weg van een zogenaamde pod-luidspreker.

De luidspreker bestaat uit twee afzonderlijke delen: een 'bassmodule' van 70 cm hoog voor de woofer, met daarbovenop de 'main module' van 55 cm hoog, waarin de tweeter en de midwoofers geplaatst zijn.
Het hout dat voor deze speakerset is gebruikt, in totaal meer dan 60 afzonderlijke delen, werd op diverse manieren behandeld om een harder of een zachter oppervlak te creëren. Ook zijn er meerdere soorten lijm toegepast.
Verder heeft de 'main module' aan weerszijden twee platen van aluminiumcomposiet van 6 mm dik. Inspiratiebron voor het uiterlijk design van deze zijkanten was de recent uitgebrachte KORE-speaker van DALI.
De onderste kast voor de woofer is voorzien van skai, ook voor de looks.

Vanwege de brede frequentierange was het een hele opgave om voor de Scan-Speak-tweeter een geschikte filter te ontwerpen. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd om de juiste onderdelen te combineren voor een derde orde filter, zodat de tweeter zo mooi mogelijk klinkt.
De midrangedrivers hebben een dubbel tweede orde filter en de woofer een eerste orde filter.
Onderdelen voor het filter zijn van Mundorf en Jantzen Audio. Interne bekabeling is van Silent WIRE.
De speaker is ingericht voor tri-wiring.

De weergave heeft een mooie plaatsing en vooral een heel diep geluidsbeeld.

Gewicht: 67,5 kg (25 kg voor main module en 42,5 kg voor bass module)
Afmetingen:
Main module: 20 x 55 x 55 cm (BxHxD), bass module: 30 x 70 x 60/70 cm (BxHxD)
Frequentie-range: 33 Hz - 40 kHz
Crossoverfrequenties: 180 Hz en 1,8 kHz.Vorige       Home       Volgende