Model 109 (2019)

De 109 is de doorontwikkelde versie van de 108, die voor dit model als prototype heeft gediend.
Het grootste verschil is dat de 26 cm woofer aan de voorzijde is geplaatst en er een andere techniek voor de behuizing is toegepast, wat resulteert in een wat fundamentelere en directere laagweergave en een betere plaatsing.
Tevens bevinden zich nu alle drivers in 1 speakerkast (uiteraard met meerdere compartimenten), maar door toepassing van diverse poorten heeft de speaker toch een heel open weergave.

Zoals in eerdere modellen is er ruim aandacht besteed aan de bouw van de kast. Er is wederom gebruik gemaakt van velours bekleding en diverse geluidsabsorberende en -verstrooiende materialen.
Om resonanties te beperken heeft de kast een dubbele bodem en is er gebruik gemaakt van geluidsabsorberende materialen die compact zijn, om toch het kastvolume zoveel mogelijk te bewaren.
Er is weer gekozen voor drivers met aluminium conussen. Deze conussen zijn licht, maar heel stevig en vervormingsvrij, waardoor zij snel kunnen reageren en dus een heel directe weergave mogelijk kunnen maken.
De middentoner bevindt zich in een half-open baffle constructie. Doordat aan weerszijden van de speakerkast 2 poorten zijn gemaakt, kan de conus vrijer bewegen, wat zorgt voor een opener geluidsbeeld en minder reflectie in de kast, wat normaal gezien via de conus weer terugkomt.
De baffle is van bamboehout, niet alleen voor de looks, maar ook omdat dit tamelijk hard en stevig hout is.
Voor een overeenstemming in het bundelgedrag van de tweeter is voor een middentoner gekozen met een reflectiekegeltje in het midden. Deze is van hetzelfde merk als de woofer van de 105.
De speaker heeft een frequentiebereik van 23 Hz tot +35 kHz. Dit is mogelijk door de toepassing van een 26 cm woofer van Scanspeak en een supertweeter van Fostex. De middentoner heeft een diameter van 15 cm.

De speaker klinkt zeer gedetailleerd, natuurlijk en open. Alle frequentiegebieden worden voldoende weergegeven en zijn mooi met elkaar in balans.
Bovendien klinkt de speaker op alle plekken in de luisterruimte even prettig en is er eigenlijk geen sprake van 'sweetspot'afhankelijkheid.

Afmetingen bxhxd: 28 x 80 x 35 cm.

De collega’s van de audioclub, die de set een avond uitvoerig beluisterd hebben, gaven de volgende opmerkingen:
- "Erg volwassen speaker, klinkt helemaal niet als zelfbouw"
- "Mooi laag"
- "Netjes ontwerp"
- "Heel open weergave, dat valt meteen op"
- "Je kunt heerlijk blijven luisteren, zonder dat je vermoeid raakt"
- "Je hoort heel veel details"
- "Je raakt al snel gewend aan het prettige geluid"
- "Zelfs als er heel zacht gespeeld wordt heeft de set veel 'body'"De directie en medewerkers van de speciaalzaak waar ik mijn high end apparatuur heb gekocht gaven mij de volgende feedback:
- "Klinkt mooi open en live, imponerend, heel helder hoog en midden, zat laag"
- "Bijna zo overweldigend als een hoorn luidspreker"
- "Iemand die zelf muziek maakt zal dit een geweldige set vinden"

Een liefhebber van de 109 paste de baffle nog iets aan door hem een carbonlook te geven.
 Model 109 MkII (2020)

Van de 109 bestaat nog een MkII variant. Drivers zijn op de woofer na hetzelfde als de eerste versie. De woofer is een SB Acoustics norex van 23 cm, de grotere broer van de woofer van de 107.
De conus is iets kleiner qua diameter, maar heeft een grotere uitslag, waardoor een goede laagweergave gewaarborgd zal blijven.
Deze woofer heeft een mooie weergave in het hogere frequentiebereik, dus zal een mooie aanvulling zijn voor de midwoofer.
Deze luidspreker heeft wederom een half open baffle systeem met deze keer een grote open poort aan de achterzijde. Hiermee wordt het mooie open karakter van open baffle benaderd en behouden de middentonen net iets meer body.
De poort aan de achterzijde is qua diameter even groot als de conus van de midwoofer, waardoor eigenlijk soort dipool effect ontstaat.
De woofer heeft een poort van 6 cm aan de achterkant van de kast, en een kleine poort tussen de inwendige compartimenten in de speakerkast, zodat de woofer ook nog gebruik kan maken van het volume van het bovenste kastgedeelte.
Qua looks is deze speaker nog net iets opvallender. De baffle waar de tweeter en de midwoofer in gemonteerd zijn, is van mangohout.

Gewicht: 25 kg
Afmetingen hxbxd: 99 x 26,5 x 42Vorige       Home       Volgende